Rollators – zodat je weer energiek op pad kunt

Elke levensfase heeft z’n handicaps maar… ook z’n hulpmiddelen om die te overwinnen. Rollators zijn van die handige hulpmiddelen. Misschien vind je dat je er nog niet aan toe bent, maar vraag eens bij vrienden en kennissen. Of familie. Die hebben misschien al gemerkt dat je niet te lang meer kunt staan en dat je wat onbeholpen vooruitkomt. De rollator is dan een goede steun. Ben je al zover om er eentje aan te schaffen? Als je van onderstaand rijtje een puntje af kunt vinken, zou je daar toch beter eens mee bezig moeten:

• moeite om te lopen

• moeilijk bewegen

• neigingen om te vallen

• snel uit balans

• niet lang zonder steun overeind kunnen blijven staan

Elk van die punten kan met een rollator goed worden verholpen. En zo’n loopkarretje komt graag aanrijden om samen met jou je wereld groot en mobiel te houden.

Geen duwwerk meer met rollators

De rollator heeft inmiddels de leeftijd van 35 jaar achter zich. En voegt zich anno 2022 probleemloos in het straatbeeld. Dertig jaar terug waren er minder te zien en die rollators waren van staal. Niet kapot te krijgen maar wel een heel werkje om die aan te duwen, gezien het gewicht. De opvolger van mister staal was monsieur kunststof. Een lichtgewicht loopkarretje dat bijna vanzelf rijdt. Je kunt die nieuwe modellen ook nog makkelijk in elkaar klappen zodat je er thuis niet over struikelt. 

Meeneembankje op wieltjes

Moegelopen? Kom, ga even zitten. Dat lijkt je rollator te zeggen zodra je een stukje groen voorbijkomt. Want met de rollator komt ook altijd een zitgedeelte. Daar kun je op neer strijken. Ze zijn van plastic of van beter zittend nylon. Ga je vrij vaak even op je meeneembankje neervallen? Kies dan uit iets duurdere rollators want die zitten gewoon wat lekkerder.

Het gemak van het kruisframe bij rollators

De moderne rollator hoef je, eenmaal thuis aangekomen, niet helemaal in elkaar te prutsen om die dan op de grond te leggen. Dat hebben we wel gehad. De moderne rollator heeft niet meer zo’n standaardframe. Die is uitgerust met een heel handig kruisframe. Met één hand trekkend aan het zittingkoord, vouwt die zichzelf al op. Nadat hij in elkaar is geschaard, valt hij ook niet om. Dus geen gebuk om hem neer te leggen en later weer op te tillen.

Het rolt en rolt en rolt

Vier wielen maken het karretje mobiel. Hoe mobiel? Dat is ook een beetje afhankelijk van het type wiel. Er zijn er drie:

• zacht wiel

• hard wiel

• luchtband

Als je met een rollator op pad gaat die zachte, rubberen wielen heeft, worden lichte stootjes en schokjes onderweg opgevangen. Zo gaan je schouders en polsen bijna niet trillen en dat dient het loopgemak. Dit is een goede indoor rollator maar je kunt er ook buiten redelijk mee lopen. Heb je in je omgeving meer hobbelende wegen en moet je geregeld een trottoirband over, dan zijn rollators met luchtbandwielen veel beter. Hiermee kun je bijna op elke plek wel rijden. En die harde wieltjes? Die zijn typisch voor smalle radiators die je eigenlijk alleen in huis of op je balkon gebruikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *