Wanneer draag je orthopedische schoenen

Als we het hebben over orthopedische schoenen, dan zijn dit schoenen die helemaal op maat zijn gemaakt voor jouw voeten. Op deze manier wordt er geprobeerd om bepaalde problemen op te lossen, die door middel van bepaalde oefeningen of het gebruik van een speciale zool voor in je schoen niet meer zijn te verhelpen. Wat je wel vaak ziet, is dat er vooral door mensen die een aangeboren afwijking hebben aan de voeten orthopedische schoenen dragen. Uiteraard zijn er ook allerlei andere redenen te bedenken waarom het wellicht ook in andere situaties noodzakelijk is om deze schoenen te dragen. Hierbij kun je denken aan aandoeningen zoals artrose, reuma of diabetes.

Steeds mooier!

Waar we tot enkele jaren geleden vaak alleen ontzettend grote lompe orthopedische schoenen hadden, zien we tegenwoordig dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei soorten verschillende kleuren en modellen. Doordat het uiterlijk van deze schoenen enorm is veranderd, is de drempel voor veel mensen met een aandoening aan de voeten ook een stuk lager geworden om ze uiteindelijk toch te dragen. Waar dit vroeger nog wel eens een bezwaar vormde, geldt dat vandaag de dag stukken minder. Doordat er steeds meer vraag naar is, zien we dat ook fabrikanten hier steeds meer en ook beter op inspelen, door verschillende type schoenen te ontwerpen voor allerlei verschillende gelegenheden. 

Vergoeding

Ondanks het feit dat de keuze tegenwoordig gigantisch is, is het wel belangrijk dat jouw schoenen voldoen aan de door de verzekering gestelde eisen om te kunnen worden gecompenseerd. Deze orthopedische schoenen hebben immers een aardig prijskaartje, dus wanneer je niet aan de eisen voldoet, zullen de kosten volledig voor je eigen rekening komen. Let hier dus goed op en houd er rekening mee dat het belangrijker is dat ze goed zitten en ook de juiste steun bieden, dan dat ze er alleen ontzettend mooi uitzien.

Wanneer worden orthopedische schoenen vergoed?

Net als normale schoenen, gaan orthopedische schoenen natuurlijk ook maar een bepaalde periode mee. Juist daarom is het belangrijk dat je kiest voor een paar goede en vooral kwalitatief hoogwaardige schoenen. De reden hiervan is namelijk dat een verzekeraar iedere 18 maanden een paar vergoed. Je kunt je dus wel voorstellen, dat dit een stuk langer is, dan dat een normaal paar schoenen meegaat. Voor kinderen tot 16 wordt overigens een uitzondering gemaakt. Bij kinderen worden ze namelijk iedere 9 maand vergoed. Goed om te weten, is dat een verzekeraar in het basispakket niet alleen de normale orthopedische schoenen vergoed, maar ook semi-orthopedische schoenen. Wel is het goed om te weten, dat je het eerste deel dient te betalen vanuit je eigen risico. Dit heeft ermee te maken dat het in het basispakket zit, waardoor deze kosten nu eenmaal voor rekening van de patiënt zijn. Heb je deze kosten voor dat jaar al verbruikt, dan worden de kosten volledig voor rekening van de zorgverzekeraar genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *