Natuurlijk heeft je werkgever een verplichting naar jouw veiligheid en tevens een voorbeeldfunctie. Maar jij ook! Neem daarom geen enkel risico en kies de beste bescherming.
Twaalf ambachten, dertien ongelukken. De getallen van beide kunnen we nog wel flink opschroeven, natuurlijk. Want omdat de veiligheidsregels niet in acht worden genomen, vinden in vele verschillende industrieën nog te vaak ongelukken plaats die heel makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Hadden mensen maar geluisterd. Droegen ze maar de beschermingsmiddelen die vereist zijn in het vak. Waarom zou je onnodig spelen met je leven en je eigen veiligheid en die van anderen in gevaar brengen?
Dat is een vraag die we niet gaan beantwoorden. Dat kunnen we niet, slechts speculeren. En aangezien niemand daar wat aan heeft, zetten we wel even de meest gangbare manieren om jezelf te beschermen op de werkvloer op een rijtje.
Hoofd & gelaat
Geldt iets voor de een, dan ook voor de ander. Dat is precies de gedachtegang waar je vanuit moet gaan zodra je een bordje aan het hek van een bouwplaats ziet hangen waar een hoofd met een help op staat afgebeeld. Of een bril. Het wil immers zeggen dat hier gehakt wordt en dat er spaanders kunnen vallen. Figuurlijk, in ieder geval. Maar het effect is hetzelfde. Je weet nu in ieder geval dat je hoofd beschermd dient te worden en dat je geen enkel risico zou moeten nemen.
Naast een helm of veiligheidsbril zijn er ook andere manieren om je hoofd te beschermen. Zoals een volledig gelaatsmasker. En ook modellen die stof en/of gas tegenhouden zijn verkrijgbaar. En laten we mondkapjes niet vergeten, die zowel in de medische als de chemische industrie gebruikt worden.
Krijg je ondanks alle maatregelen toch iets in je oog? Dan moet er direct een oogdouche bij de hand zijn waarmee eerste hulp verleend kan worden!
Gehoor
Beschadigingen aan het gehoor zijn meestal permanent. Je loopt dus een enorm risico wanneer je onbeschermd een werkvloer op loopt waar je continu aan lawaai wordt blootgesteld. Gelukkig zijn er oorkappen om dit te voorkomen. In de minder zware industrie zouden ook oordoppen afdoende kunnen zijn, maar die blijken niet bij iedereen even populair. Na een tijdje hebben die namelijk de neiging om flink te gaan irriteren, als ze al blijven zitten.
Gelukkig valt hier wel een mouw aan te passen. Laat otoplastieken aanmeten door een specialist, zodat je altijd gehoorbescherming op maat hebt!
Voetenwerk
Misschien heb je van die kekke karretjes of vorkheftrucks om jezelf te verplaatsen op je werkterrein. Zoniet, dan zul je dat meestal te voet moeten doen. Steek je voeten dan ook niet zomaar in het eerste het beste schoeisel. Je werkschoenen met stalen neuzen zorgen er immers voor dat je hielen, je tenen en alles daar tussenin zo min mogelijk risico lopen. Dat scheelt weer een ritje naar de eerste hulp! Met de juiste laarzen of klompen loopt je werk wel op rolletjes.